turmob-efatura

Luca

e-Fatura

Türkiye’nin ilk ve en büyük web tabanlı muhasebe programı Luca Yazılım; deneyimi, altyapısı, yazılım gücü ile belgelerinizin yasal süre boyunca güvenli bir şekilde saklanıp erişilebilir olmasını garanti ediyor.
e-Belge ürünlerini oluşturan e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-MM ve e-SMM ile firmaların elektronik belge dönüşüm süreçlerini kolaylaştırmayı hedefliyoruz.

Lights

Avantajlar

Gelir İdaresi Başkanlığı Mevzuatıyla Uyumlu Çözümler

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) mevzuatıyla uyumlu olmanın ve sürekli güncellenmenin yanı sıra ürün bazlı geliştirdiği fonksiyonlar ile karmaşık süreçlerin sorunsuz ve kesintisiz devam etmesine yardımcı oluyor.

Mevzuat ile %100 uyumludur.

Yeni çıkan mevzuatları takip etmek zorunda kalmayın. Değişen mevzuata göre güncellemeleri takip eden uzman ekibimiz bunu sizin yerinize yapar.

Kolay ve Esnek Kullanım.

Türkiye’nin en büyük firmaları ile çalışmalar sonucu en çok kullanılan özelliklere göre optimize edilmiş arayüzümüz ile e-çözümler ürün ailesini kolayca kullanmaya başlayın.

Luca Mali Müşavir Paketi, Luca Net Kobi Ticari, Luca Koza Yazılımı ile uyumludur.

Gelen ve giden faturalarınıza ait işlemlerin muhasebe programınızla ile uyumluluğu bir problem olmasın. e-dönüşüm ürün ailesi ile belgelerinizi otomatik muhasebeleştirmek oldukça kolaydır.

Detaylı Raporlama.

Gönderen/alıcı firma, fatura tutarı gibi kriterler bazında detaylı raporlama imkanı.

Esnek raporlama ile e-Fatura içerik bilgilerini excel olarak raporlayın.

Fatura Saklamaktan Kurtulun.

Faturalarınız bulut ortamda saklanır ve dilediğiniz zaman rahatlıkla eski faturalarınıza ulaşabilirsiniz.

Sınırsız Destek.

Faturalarınız bulut ortamda saklanır ve dilediğiniz zaman rahatlıkla eski faturalarınıza ulaşabilirsiniz.

İndirme.

Toplu fatura indirme, yazdırma, arşivleme ile işlemlerinizi kolaylaştırın.

e-Fatura ile ilgili sıkça sorulan sorular

e-Faturaya geçince e-defter kullanımı da zorunlu mu?

İsteğe bağlı e-Fatura sistemine geçiş yapan firmaların e-deftere geçmeleri zorunlu değildir. Ancak 2018-2019 yılı cirosu 5 milyon TL’yi aşan ve 1 Temmuz 2020'de e-Fatura ve e-arşiv sistemine geçen firmaların 1 Ocak 2021 tarihinde e-deftere geçiş yapmaları zorunludur. Bununla birlikte cirosu 5 milyon TL’nin altında olan ve e-Fatura kullanmayan firmalar da e-deftere isteğe bağlı geçiş yapabilir.

Temel senaryo ile gelen faturayı nasıl iptal edebilirim?

"Temel Fatura" senaryosundaki e-Faturanın e-Fatura İptal Portalı üzerinden iptal edilmesi için öncelikle alıcı ya da satıcı iptal talebinde bulunması gerekir. İptal talebinin ardından fatura numarası ve fatura bilgilerini yazarak kendisine ait mali mühürle imzalaması gerekmektedir.

Türmob Luca e-Fatura uygulamasına nasıl dahil olabilirim?

e-Fatura başvurusu yapabilmek için öncelikle mali mühür edinmelisiniz.(Şahıs şirketleri için e-imza yeterlidir). GİB e-Fatura başvurunuzu yaptıktan sonra online sözleşme ile başvuru talebinizi oluşturabilirsiniz.

e-Fatura ve e-Arşiv Fatura farkı nedir?

Eğer fatura gönderdiğiniz müşteriniz de sizin gibi e-Fatura sistemine dahilse, oluşan belge “e-Fatura” olarak isimlendirilir. Eğer müşteriniz e-Fatura kullanmıyorsa oluşan belge “e-arşiv fatura” olarak isimlendirilir. Kullanıcılar açısından herhangi bir işlem farkı yoktur, sistem bu kontrolü müşterinin vergi numarası üzerinden otomatik olarak yapar.

e-Fatura uygulamasına geçtikten sonra kâğıt fatura düzenleyemez miyim?

e-Fatura uygulamasına geçtikten sonra e-Fatura sistemine dahil olan firmalara e-Fatura düzenlemeniz, e-Fatura yükümlüğü olmayan firmalara ise e-Arşiv Fatura düzenlemeniz gerekmektedir.

Kime e-Arşiv Fatura, kime e-Fatura keseceğimi nasıl bilebilirim?

e-Fatura uygulamasına dahil olan firmaların listesini GİB, ebelge.gib.gov.tr sitesinde düzenli olarak yayınlamaktadır. Bu listeye Türmob - Luca e-belge portalimiz üzerinden de ulaşabilirsiniz. Türmob - Luca e-belge portali bu konuda gerekli kontrolleri otomatik yapmakta ve yanlış fatura kesilmesinin önüne geçmektedir.

İhracatta e-Fatura zorunluluğu var mıdır?

Eğer e-Fatura sistemine geçiş yaptıysanız ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’na göre, mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı kapsamında fatura kesecekseniz, faturanızı elektronik fatura olarak düzenlemeniz gerekir. Ayrıca, herhangi bir firmaya 1 gün içerisinde KDV dahil 5.000 TL ve üzeri veya vergi mükellefi olmayan birine 1 gün içerisinde KDV dahil 30.000 TL ve üzeri bir değerde ihracat yaptıysanız e-arşiv fatura kesmeniz zorunludur. Bu durumlar dışında, e-Fatura sistemine kayıtlı olmayanların ihracatta e-Fatura düzenleme zorunluluğu bulunmamaktadır. Bir başka deyişle; mükellefin ihracat faturası düzenliyor olması, e-Fatura ve diğer e-belge uygulamalarına geçmesini zorunlu kılan bir durum olarak görülmemektedir.

Geriye dönük kaç gün için e-Fatura düzenlenebilir?

Vergi Usul Kanunu’na göre, e-Fatura ve e-arşiv fatura geriye dönük olarak en fazla 7 gün öncesine kadar düzenlenebilir. 7 günün aşılması dahilinde %10 oranında Özel Usulsüzlük Cezası uygulanır. Bu nedenle herhangi bir cezaya maruz kalmamak için faturalarınızı zamanında düzenlemeniz önemlidir.

Yıl içerisinde e-Faturaya geçebilir miyim?

Elbette. 2019 veya 2020 cirosu 5 milyon TL ve üzeri olan şirketlerin 1 Temmuz 2021'den itibaren e-Fatura kullanması zorunlu tutulurken, zorunluluk kapsamı dışında olan ve gönüllü geçiş yapmak isteyen firmalar yılın herhangi bir zamanında e-Faturaya geçiş yapabilirler.

Sisteme Giriş